Det finns en hel del kineser här. Jag ser dem i mataffären, på språkskolan, i bilar på stan och då alltid i passagerarsätet, de kör aldrig själva. Det är jag tacksam för, så illa som de kör i Kina så skulle de ju inte förbättra situationen i Nairobi.
I början fick jag alltid en så konstig hemkänsla varje gång jag såg en kines här och en knäpp impuls att gå fram till dem och säga ungefär "jaha, så du har också hamnat här.." :-)
Kineserna är i Kenya för att bl.a. bygga vägar och uppenbarligen är de ganska effektiva. Det är nog på tiden Kenya får hjälp med den biten för jag hörde nån säga att inga nya vägar byggts här sedan självständigheten 1963. Detta tror jag inte är sant för det finns en del fina vägar också.
Kina får ju en hel del skit av västerlandet för att de är närvarande i Afrika, man hävdar att Kina säkrar råvaror till sig själv. Jag tror Angola numera är Kinas största oljeleverantör. Det är väl inte superkonstigt att kineserna är ute efter råvaror och jordbruksmark, de har ju en rätt stor befolkning att föda, men är det någon som egentligen vet hur dealen ser ut? Varför skulle det vara dåligt för Afrika? Kanske kommer Kinas investeringar i Afrika samt handelsutbytet ge betydligt mer tillbaka än vad det västerländska utvecklingsbiståndet lyckats med? Det lär väl knappast ge mindre i utbyte i alla fall. Schyssta vägar är verkligen ingen dålig början till en växande ekonomi. Kanske är detta Afrikas chans.
Men nu till den stora frågan: Hur står kineserna ut med den afrikanska matkulturen?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar